Ninh bihn, het Halong Bay van het binneland
Blijf op de hoogte en volg Jelle & Janette
22 September 2019 | Vietnam, Ninh Bình
Vanuit Hue namen we de nachttrein naar Ninh Binh. Online hadden we gezien dat onze coupé volgeboekt was en toen Jelle de conducteur vroeg bij welke stad er mensen bijkwamen, kregen we het aanbod de coupé voor onszelf op te kopen. We vonden dit maar een vaag verhaal en aangezien het ons niet uitmaakte of er wel of niet mensen bij kwamen sloegen we het aanbod af. Achteraf waren we wel nieuwsgierig naar hoeveel dit dan was geweest en of er mensen in andere coupes hier wel gebruik van hadden gemaakt want overal waren de boven bedden leeg. Voor de nieuwsgierigen... We kregen geen kamergenoten! Toeristen scam poging 1001.
Eenmaal in Ninh Binh kwamen we in een horde mannen die hun taxi aanbood. Bekende scams en dit was voor ons de eerste keer dat we echt een taxi nodig hadden omdat er naar onze homestay geen bus ging en lopen echt te ver was. We raadpleegde de app Grab en die kon ons rijden voor 90.000 tot 110.000. Mannetje 1 bood ver onder Grab en hij wilde ons voor het vriendelijke prijsje van 140.000 wel wegbrengen. De aanbiedingen gingen zo door en dus gingen we voor een officiële taxi. Die lag iets lager dan wat de mannetjes ons boden en vlak voor we in wilden stappen mochten we met een mannetje mee voor 80.000 en dus hadden we een deal. Tien minuten later waren we bij onze homestay en mochten we al gelijk onze kamer op. We hadden een mega grote kamer met een boom in de kamer en uitzicht op de bergen.
We pakte de scooter en gingen naar Van Long Nature Reserve. Onderweg kwamen we weer langs allemaal hardwerkende mensen. Het sociaal leven gebeurd hier op straat maar ook veel arbeid zoals:
Werken in de rijstvelden
Ploegen met waterbuffels
Houtbewerking en steenbewerking vindt plaats in de berm langs de weg
Lasssen
Drogen van rijst en granen en dat steeds omschudden
Vanaf de scooter kwamen we weer veel van dit soort taferelen tegen en eenmaal bij het park kochten we een kaartje. Dit keer gingen we een uur varen met een roeibootje. Het was er echt super mooi maar de vrouw van de boot zat erg te klagen over haar zware leven, zere handen en armen en we wisten niet zo goed wat we hier nou mee moesten. Dit blijkt een van de tactieken te zijn om fooi te krijgen omdat mensen het zielig vinden. Vietnam is niet een land wat fooi geven gewend is, maar door een toename aan toeristen gebeurd dit wel steeds vaker. Het advies is wel dat als je het doet het alleen bij goede service te doen omdat er anders aangeleerd wordt dat wat je ook doet je toch wel beloond wordt. Voor ons dus een wat ingewikkelde situatie.
Na het boot tourtje zijn we naar een oude stad gegaan die er wel mooi uit zag maar we niet de moeite waard vonden on entree voor te betalen en verder te ontdekken. Na een plaspauze zijn we terug naar Ninh Binh gegaan voor treinkaartjes en boodschappen en daarna lekker terug naar onze homestay. Er werd die avond voor ons gekookt dus we hebben heerlijk op het terras gezeten met een fantastisch uitzicht.
Onze nachtrust was niet optimaal want dat er veel ingedierte leeft in Vietnam hebben we gezien, dat het in onze kamer kwam hadden we dan nog niet meegemaakt. Een rat kwam via de boom op ons stokbrood af en daar werd Jelle wakker van. Lamp aan en beest was weg. Toen snel alles uitgezocht en al het eetbare in de koelkast gestopt want daar kan de rat niet bij. Deze of een van zijn familie is daarna nog een paar keer langs geweest dus dat was minder.
De tweede dag zijn we naar Cúc Phoung gegaan. Dit is een natuurpark en echt een oerwoud. We zijn bij de apen en schildpadden opvang geweest. Dit is nodig omdat er nog altijd gestroopt wordt en dat zijn best heftige verhalen. Daarna hebben we door het park heen gereden en hebben we nog een mooie grote en heel oude grot bezocht. Na het park zijn we gestopt bij de berenopvang. In Vietnam heb je beren boerderijen waar beren worden gehouden in te kleine kooien, zoals in Nederland ook nog te vaak gebeurd. Het echte nare is dat bij de beren gal wordt afgetapt en daar worden ze erg ziek van of gaan er van dood. Dit is illigaal maar mensen blijven geloven dat dit een goed medicijn is en dus gaat het door. Als zo'n boerderij ontdekt wordt, worden de beren gered. Deze zullen alleen nooit meer terug kunnen keren in de natuur. Daarna zijn we nog naar een pagode geweest en hebben we de zon zien ondergaan over de rijstvelden met in de achtergrond de bergen.
Tijdens onze laatste ochtend hebben we dan de boot tocht door Trang An gedaan. Dit is een van de hoogtepunten en zeker een aanrader. Verder raden we ook aan om een meerdaagse trektocht te doen in het park, hier hadden wij helaas geen tijd voor.
27 September 2019 - 12:34
Margreet:
Oh die grot is echt prachtig! Mooi deel van de wereld zijn jullie. En bij lokaal ongedierte had ik iets exotischer verwacht als een rattenfamilie. :) Sterkte met de knaagdieren want ratten zijn al erg genoeg. -
27 September 2019 - 19:38
Manon :
Hi lieverds!
Wat een avonturen en heerlijk om te lezen.
Het ziet er prachtig uit en interessant te lezen hoe het er allemaal aan toe gaat!