Vietnam een land vol verrassingen
Blijf op de hoogte en volg Jelle & Janette
03 Oktober 2019 | Vietnam, Hanoi
De laatste dagen Vietnam waren rustig. We verbleven in ons bamboe hutje met uitzicht op de bergen waar we plannen maakte voor Laos. We hebben boekingen gemaakt voor auto’s in Australië...dus nu kunnen we rijden in:
Darwin
Cairns - Adelaide
Tasmanië
Ook hebben we gevonden waarom mijn matje snachts leeg loopt, er zit een klein gaatje in wat een productie foutje is. Als het goed is gaat het bedrijf dit fixen als we in Australië zijn dus nog even afwachten.
Verder heb ik voornamelijk veel met mijn been omhoog gezeten. Jelle heeft super goed voor me gezorgd en boodschappen gedaan. Omdat het hutje tegen de berg aan zat, moest hij de eerste dagen me echt helpen beneden te komen voor het eten maar gaande weg lukte het me om steeds meer zelf te kunnen.
De bus naar Hanoi was nog wel een leuk avontuur. Dit zijn limousine busjes, eigenlijk een kleine bus met net iets luxere stoelen. In ons busje was plek voor 14 mensen op papier. De praktijk:
Eerste twee stoelen links: 4 Vietnamezen
Bankje naast chauffeur: 5 vietnameze dames
Eerste stoel met verlengde voetenbank: 2 Vietnamezen plus een kind
Gangpad: meerdere Vietnamezen op plastic krukjes.
En wij? Ieder onze eigen stoel maar compleet ingebouwd tussen bagage en Vietnamezen. Een toilet pauze ging dan ook als volgt:
Bus stopt, horde Vietnamezen rent de bus uit. Toeristen kijken elkaar en denken...what the...? Realiseren...ok dit is het moment voor de plaspauze en besluiten ook te gaan. Na een aantal uren in de bus was mijn been stijf dus je moet je bedenken dat je op rij 3 zit en over alle bagage en al teruggekomen mensen moet heen klimmen. Het was vast komisch, maar de ultieme grap komt nog want na de westerse toiletten, squat toiletten, gat in de grond toiletten, planken boven olie drum toiletten enz. dachten we wel onze fair share gekke toiletten gezien te hebben tot deze...
Stel je voor, je bent in de buitenlucht naast een benzinepomp, dan heb je daar op 1,60 meter hoogte muurtjes staan in een vierkant met een opening voor een doorgang. Geen dak, wel betegeld. De vloer is egaal, met een verlaging zoals vaak bij de camping douche voor de afvoer...heb je dat beeld? Nou dat is je wc. Geen fysiek iets met een gat, geen water...maar een betegelde greppel.
Met zn allen de bus weer in, met vertraging aankomst in Hanoi. Ons pendelbusje zette iemand in Old quarter af, vergat dat wij naar het station moesten, reden weg van het station om iemand anders elders te droppen en wij kwamen vervolgens in een discussie terecht waarbij zij vonden dat we een taxi moesten pakken en wij zeiden: het is vliegveld of station. Half uur later zat ik met de bagage op een bankje bij het station terwijl Jelle naar de bakker was.
Toen Jelle terug kwam, verraste hij me met een Bahn my met ei, super lekker! Toen op naar het vliegveld met de AirPort bus. Vanaf het inchecken ben ik met een rolstoel het vliegveld over gegaan en nog nooit hebben wij zo snel alles gedaan. Toen we landde stond er een mannetje klaar om mij per rolstoel door de visa aanvraag en douane te loodsen en dat ging in record tempo. We landde rond 20:10, zaten in de taxi om 20:37 en lagen op ons bedje om 21:00.
Vietnam, wat wel te doen en wat vooral niet en andere tips:
- Hoi An is fantastisch bij avond
- Wakker worden en gaan slapen op een cruiseschip in Halong Bay is fancy, duur maar het zeker waard als je van boten houdt
- loempia’s in alle vormen
- Hue overslaan
- op een scooter zelf op verkenning en vooral de stad uit
- altijd doen: onderhandelen en starten met 80% lager dan de vraagprijs
- eten vooral uitproberen maar weet dat er ook dieren gegeten worden die je wellicht liever niet eet
- bereid zijn altijd en overal je schoenen uit te doen
05 Oktober 2019 - 16:21
Johanna:
het is jammer voor jullie dat je veel met het been omhoog moest zitten
het uitzicht is erg mooi. bamboe hutjes het ziet er prachtig uit
Veel plezier in Laos.
het is erg leuk jullie blogs te lezen en zo op de hoogte te blijven van jullie avonturen