Van Hanoi naar het extreme noorden
Blijf op de hoogte en volg Jelle & Janette
01 Oktober 2019 | Vietnam, Hà Giang
Halong Bay was echt fantastisch en het einde van dit tripje betekende de terugreis naar Hanoi. We gingen met een klein busje op een veerpontje. De boot zag er wat oud uit en om er op te komen moesten er nog wat extra houten blanken onder de wielen van de bus gelegd worden. Met de Amerikaanse meiden van de boot grapte we over hoe dit soort situaties bekend voorkomen rondom de ongelukken in het buitenland. De deur van de bus kon overigens ook niet echt meer goed open en dicht omdat de boot zo vol zat en we ingebouwd zaten. Naast ons werden er levende krabbetjes verkocht en zaten de passagiers zonder voertuig boven op het balkon. Het geheel was vooral lekker chaotisch. Al snel hadden we de overkant veilig bereikt en gingen we richting Hanoi.
In Hanoi was het weer druk en chaotisch. Op vrijdag is de avondmarkt en daar gingen we dus maar eens even kijken. Je kan hier echt voor nog geen paar euro kleding kopen met een bekend merk logo erop. Allemaal nep dus. We zagen ook super leuke kinderkleding en moesten met regelmaat aan Luuk, Niek en Fleur denken.
De bedoeling was om ook op de markt te eten maar er waren maar weinig vegetarische opties. En dus gingen we toch maar naar een restaurant. Daar hebben we heerlijke Bun Cha Chay gegeten. Dit is een gerecht waarbij je ingrediënten of in een blaadje sla of een loempia vel moet draaien. Heel lekker! Chay betekent vegetarisch in Vietnam.
De volgende ochtend werden we rond 5:30 opgehaald bij het hotel voor een bus transfer naar Ha Giang. We hadden geregeld dat we ontbijt konden meenemen en dus krijgen we een bakjes roer ei met brood en een fruit salade mee.
De bus rit was een hoop gehobbel en geslinger maar na zo’n zes uur kwamen we aan bij ons hostel. We plande onze motor loop en sloten aan bij het familie diner, heerlijk! De volgende ochtend vertrokken we met de groep om 7:30 zodat we voor de politie controle al op de weg wilden zijn. Veel mensen rijden hier op zwaardere motoren dan de rijbewijzen toestaan. Wij hebben ons er wel braaf aan gehouden maar zaten ook niet te springen om een controle :).
Langzaam klommen we verder omhoog op de motor en de uitzichten waren fantastisch. Ha Giang is helemaal in het noorden van Vietnam en mega toerisme kennen ze hier nog niet. Je ziet dus met name verschillende volksstammen, rijstvelden en andere landbouw. Echt verbaasd hoef je ook niet te zijn als je kinderen op motoren ziet want dat hoort hier bij hun dagelijks leven. Toeristen moeten overigens zich wel aan de regels houden en zijn ook bijna de enige die helmen en bescherming dragen.
Helaas hadden wij een beetje pech. We werden letterlijk door een busje van de weg geduwd in een van de haarspeldbochten. Gelukkig had Jelle door zijn lengte (kan met de voeten bij de grond) de motor snel weer in balans maar door de tik van de bus tegen mijn knie en het daarna van de weg raken viel ik helaas wel waardoor ik mijn knie bezeerd heb. Staan en lopen is een uitdaging maar verder zijn we helemaal okay.
We besloten de dag verder af te maken en hebben genoten van schitterende uitzichten. Ook hebben we met bamboe bootjes gevaren naar een grot. Dat was echt super mooi! Het was ook bijzonder om te zien hoe de lokale bevolking daar woont. We hebben er geen foto’s gemaakt maar het zijn huisjes van bamboe met daken van gedroogde bladeren. De vloer is gewoon de aarde en sanitair is er niet. Het is een beetje alsof je bevindt in een tropische versie van het openlucht museum. De kippen, katten en varkentjes lopen ook overal los, dus het is een gezellig gebeuren.
Savonds hebben we heerlijk gegeten en geslapen bij een homestay. De volgende ochtend was het niet beter met mijn knie en hebben daardoor besloten om terug te rijden naar Ha Giang in plaats van nog 3 dagen van zo’n 100 km per dag te rijden.
Vanuit Ha Giang zouden we na de tour eerst per bus naar Luang Prabang in Laos gaan maar toen bleek dat dit wel eens 3 a 4 dagen zou kunnen duren hebben we besloten om toch te vliegen vanaf Hanoi. Tot de vlucht op 3 oktober blijven we bij het hostel vanuit waar we waren begonnen aan de tour. Dit is zeker geen straf want we hebben ene schitterend hutje met uitzicht op de bergen en in de avond kunnen we aansluiten bij het familie diner en dat is erg lekker.
01 Oktober 2019 - 09:40
Manon Bezemer:
Aloha,
Hier een berichtje uit een regenachtig Nederland met meer dan 1000 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. De boeren zijn in actie gekomen en met de tractoren naar het Malieveld in Den Haag gereden. Volgens veel boeren is de limiet bereikt als het gaat om het gebrek aan erkenning voor hun werk en de negatieve berichten rondom de sector.
Jullie prachtige foto's leiden me een beetje af van het herfstachtige weer in NL.
De uitzichten op de rijstvelden en het varen op het bamboebootje, wauw! Jullie maken veel mee! Wel vervelend dat je tijdens de rit op de motor je knie hebt bezeerd. Maar even rustig aan dan! En dat kan ook in dat hostel met uitzicht. Op naar meer avonturen!
Hug Manon -
03 Oktober 2019 - 17:38
Anke:
Het is elke keer weer leuk om de verslagen van jullie belevenissen te lezen. wat een schitterende natuur zien jullie. En elke keer weer andere culturen met hun eigen omgangsvormen. jammer dat je je knie nu bezeerd hebt. Beterschap, en maar even lekker genieten de rust en van jullie prachtige hostel.
En nogmaals dank voor jullie kaart. een hele leuke verrassing om een kaart vanuit Vietnam te krijgen.
Nog heel veel reisplezier gewenst.